Durmitor másodszor

Havas hegyek júniusban

 

Ez évi szezonkezdeti túránk célja Albánia, elsősorban az ország és a tengerpart megismerése volt. Albániába elmenni azonban egy durmitori kerekezés, túrázás beiktatása nélkül vétek lett volna. Sajnos ismét a röszkei átkelőt választottuk, amit nagyon nem kellett volna. A magyar kiléptetés színvonala nem változott az elmúlt 20 évben. A szerb autópálya szakasz viszont gyorsan letudható, nem sok látványosság és izgalom van, hacsak ide nem számoljuk azt a rettenetes nagy vihart amiben részünk volt. Montenegróhoz közeledve már egyre szebb látvány tárul elénk. A gyors és barátságos határ átlépés után (így is lehet) pihenésként rövid sétát teszünk a csodálatos Tara kanyon völgyhídján, aztán irány Zabljak.

Tara kanyon

Tara kanyon

 

Ezúttal fix szállás helyett, az előző évben kinézett Ivan Do-i kempingben terveztünk megszállni, mert 1500 méteren a friss levegőn sátorozni vonzóbbnak tűnt, mit a ki-becuccolás egy apartmanba és akkor még nem említettem a kemping nagyon barátságos árfekvését. Jó döntés volt a kemping választása! Még havasak voltak a hegycsúcsok, a helyenként földig érő felhők között elfogyasztani a reggeli kávét pótolhatatlan érzés, ilyen körülmények között hamar elértük a “túrázunk” érzést. Az eredetileg tervezett körtúrán rövidítettünk, ennek oka az igen változékony időjárás volt, óránként képes volt a hőmérséklet 10 fokos változásra, sokszor nézett úgy ki, hogy komoly vihar lesz, de ez szerencsére nem következett be. Ebben az évszakban a Durmitor teljesen más arcát mutatja mint augusztusban, a patak medrek a kisebb tavak megteltek, dús vegetáció és rengeteg mezei virág amerre a szem ellát.

Montenegro

Zabljak Durmitor

Minden évszakot látni kellene. Zabljak városka élte a szokásos hétköznapjait, kedvenc pékségünk továbbra és ellátott bennünket olyan finomságokkal, mit a húsos és sajtos burek, vagy a baklava.

Durmitor
Durmitor
Durmitor
Durmitor
Durmitor
Durmitor
previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider
Jó lett volna tovább maradni, de lassan csomagolni kellett (jövőre persze visszamegyünk), hogy Podgoricán keresztül az Albánia és Montenegró határvidékén fekvő  Balkán-félsziget legnagyobb tavát  a Shkodrai-tavat ezúttal Albán oldalon megkerülve eljussunk az Albán partvidékre. Tervezett útvonalunk végig a Shkodra mellett a Dinári-hegység -en át,  az  Albán Alpok, lábánál vezetett végig. Hát így érkeztünk meg Albániába, de az már egy másik bejegyzés.

Olvad el az előző évet is.