Montenegró Kotori- öböl

Montenegró  túra és evezés

Azoknak akik nem 130-al, a fizető kapuknál történő sorban állással   akarják letudni letudni az utazást, hanem költség hatékony utazást szeretnének és a holland turisták gördülő lakásai helyett az utazás során az útmenti tájat és városokat szeretnék megismerni a Bosznián átvezető útvonalat javasolnám. Időben majdnem  ugyanannyi, Horvátországon keresztül sorban állsz és fizetsz, Bosznián keresztül haladsz és élvezed a táj szépségét. Boszniában ha az M20 -as úton haladunk mindenképpen érdemes egy pillantást vetni a Bilecko tóra és mielőtt elérjük Montenegrót Trebinje városát megnézni.  Innen már viszonylag közel a határ. Az átkelő kis forgalmú a határátlépés gördülékeny volt.

Egy kis ízelítő az útról

Montenegró viszonylatban viszonylag ritkán lakott ország a Dinári-hegységben, számos nemzeti parkkal és természeti látványossággal. Az utak Boszniához hasonlóan itt is keskenyek, viszonylag kicsi forgalom és ha alkalmazkodunk a helyi vezetési stílushoz (hiszen vendégek vagyunk), akkor egy élmény a vezetés.  Érdemes tele tankkal érkezni, mert az üzemanyag drágább mint Boszniában, bár a hazainál valamivel olcsóbb. Úti célunk  Herceg Novi városa a Kotori-öböl bejáratánál.

A Montenegrói emberek úgy tartják, hogy Isten hat nap alatt teremtette a világot, a hetediken pedig a Kotori öblöt.

Utunk során fennsíkok, völgyek, szurdokok váltogatják egymást, nem sietünk, a természet bőkezű volt bőven van mit nézni.   A délszáv háború nyomai még néhol láthatóak és emlékeztetnek…

previous arrow
next arrow
Slider
Herceg Novi szép, kellemes klímájú város a Kotori-öböl bejáratánál. A nyári szezon elején az egész várost levendula illat tölti be. Ilyenkor szinte minden virágzik, fantasztikus látvány a buja növényzet, virágok, kaktuszok, a mediterrán növényvilág. Az óváros szép, rendezett kellemes esti sétákat lehet tenni a történelmi házak között, de igazán nagy élet a hosszú tengerparti sétányon van ilyenkor. A tenger hőfoka már június elején is kellemes és az öböl védettsége miatt kajakkal remekül beevezhető. A Mamula- sziget az erőddel -ami még a monarcia idején épült- és a Kék barlang sok turista úti célja egymást érik a kisebb nagyobb hajók. A barlang kajakkal is beevezhető, a félsziget partján egy két hangulatos strand, kikötő biztosít frissítőt a vándornak.
Ha érdekel Montenegró nézd meg a Durmitor túra leírását is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.